Exchange 2016 / 2019 servers + Hosted Exchange - Geen inkomende / uitgaande e-mail

Klein incident Overig OnPremise Datacenter Hosted Exchange Onpremise Infrastructuur
2022-01-01 02:00 CEST · 13 uren

Update

Updaten

Microsoft is inmiddels met een statement gekomen en het blijkt inderdaad een bug te zijn m.b.t. de datum notatie. Door de Scan Engine te verwijderen en de nieuwe versie opnieuw in te laden is het probleem verholpen.

Alle Exchange servers in ons beheer zijn voorzien van deze patch en hebben inmiddels de Malware Scan Enginge van Microsoft ook weer actief naast de Mail Security scanner van ESET.

januari 2, 2022 · 14:20 CEST
Toezicht

Let op: Dit bericht heeft enkel betrekking op lokale Exchange 2016, Exchange 2019 servers bij klanten op locatie en Hosted Exchange mailboxen. Dit bericht heeft geen betrekking op Exchange Online diensten van Microsoft365.

Sinds vanochtend (1-1-22) omstreeks 2:00u monitoren we dat op lokale Exchange 2016 en Exchange 2019 servers het Microsoft onderdeel dat verantwoordelijk is voor het scannen op spam en virussen niet meer gestart is,
hierdoor wordt nieuwe inkomende en uitgaande mail geblokkeerd. Omstreeks 10u vanochtend bereiken ons meldingen van beheerders wereldwijd dat alle Exchange 2016/2019 servers hier mee te maken hebben. Het lijkt een bug te zijn in het Microsoft onderdeel dat niet met de nieuwe 2022 jaarnotatie om kan gaan. Microsoft heeft echter op dit moment nog geen officieel statement naar buiten gebracht.

Omdat de mail servers van onze klanten niet alleen over het eigen onderdeel van Microsoft beschikken om te scannen op virussen en spam, maar ook zijn uitgerust met Mailbox Security van ESET hebben wij besloten om het onderdeel van Microsoft op alle Exchange 2016/2019 servers uit te schakelen.

Vanaf dat moment wordt alle eerder verstuurde / ontvangen mail van vandaag weer verwerkt en wordt nieuwe inkomende en uitgaande mail weer direct aangeboden. Het kan dus zijn dat eerder vandaag ontvangen / verstuurde mail met enige vertraging is verwerkt.

Ondanks de beveiliging van ESET die actief is vragen we iedereen extra alert te zijn op onbekende e-mails, geen onbekende links te volgen en geen bijlagen van onbekende en/of onverwachte afzenders te openen.

januari 1, 2022 · 15:46 CEST

← Terug